• За Дојран
Стар Дојран, ноќе, езеро,

Дојран е прекрасно место, со богата историја, биолошка разновидност и уникатна култура. 

Во Дојран ќе најдете остатоци од античките времиња, но ровови и бункери од Светските војни. Старата Црква, пак, нуди единствено и неопишливо духовно искуство.

Биолошката ризница на Дојран со својата лековитост е надалеку прочуена. Водата, калта и алгите нудат содржат лековите својства. Како што народот рекол ,,Лекот е без пари’’. 

За сите оние кои сакаат да прочитаат повеќе за легендите за Дојран, за историјата и културата, за црквата и за биолошкото богатство на Дојранското езеро, Ве покануваме да го посетите следниов линк: Легенда

Дојран.  Знаменитости на Дојран. Легенда